Akne i bubuljice na licu

Acne Vulgaris

Akne su često oboljenje kože koje se javlja kod oko 60 % populacije u nekom periodu života. Karakteristične promene su neupalni komedoni i upalne papule, pustule (gnojanice) i nodule raspoređene u predelu lica gde su lojne žlezde najgušće locirane (T zona), prednji deo grudnog koša i na leđima.
Razvoj akni je ultietiološko, a osnovni faktor je genetska predispozicija. Stanje se nasleđuje autozomno dominantno sa nekompletnom penetracijom osobine (neke generacije su preskočene i oni nemaju bubuljice).
Kod osoba sa aknama postoji prekomerno lučneje loja (masna koža) kao i pojačana aktivnost bakterije Propionibacterium acnes.

Retenciona hiperkeratoza (poremećeno orožavanje) otvora lojnog folikula je uvek prisutna što onemogućuje regularno pražnjenje sebuma te se razvija upalni proces i stvaraju se bubuljice. Androgeni hormoni imaju uticaj na kličku sliku koja korelira sa razinom istih, mada pre svega govorimo o preosetljivosti androgenih receptora u koži pacijenata koji imaju ovo oboljenje kože.

Bubuljice mogu prouzrokovati psihosocijalne probleme (kompleksi, depresija). Kod nekih oblika i bez adekvatne pravovremene terapije ostavljaju ožiljke. U adolescenciji su akne učestalije kod dečaka( sa početkom u pubertetu) dok u odraslom dobu većinom se javlaju kod osobe ženskog pola. U prvim nedeljama života mogu biti prisutne neonatalne akne koje spontanu prolaze.

Bubuljice mogu biti izazvani i pogoršane kozmetskim sredstvima (Pomada acne) i preparatima za negu kose, endokrinološkim poremećajem, trudnoćom, mehaničkim trenjem (Acne mechanica) i okluzijom dela kože, nekada i prekomernom ekspozicijom sunčevim zracima (Mallorca acne). Od akne se trebaju razlikovati slične kožne promene kao što su upala dlačnih folikula (folliculitis), perioralni dermatitis, rosacea, sebacealna hiperplazija, syringoma (tumor znojnih žlezda)…

Proces lečenja akni

Postaviti dijagnozu je vrlo jednostavno, ali proces lečenja i odabir prave terapije zahteva strpljenje i dobru saradnju dermatologa i pacijenta.

Individualni pristup donosi najbolje rezultate. Početak lečenja podrazumeva lokalnu terapiju sa retinaledehidima uz korišćenje lekovitih preparata u obliku tableta, kapsula za tu namenu kao što je laktoferin, jer nemaju neželjene efekte a mogu ubrzati proces izlečenja. Lokalno primenjivani lekovi su iz grupe retinoida, antibiotika ili azalaična kiselina. Sistemska terapija se bazira na antibioticima prvenstveno iz grupe tetraciklina a zbog visoke efikasnosti kod težih oblika akne ordinira se izotretinoin.Uz konsultaciju (ili preporuku) ginekologa oralni kontraceptivi se mogu biti opacija samo ili u kombinaciji sa izotretinoinom.

Preporuka je dijeta koja smanjuje glikemijski indeks.

dr.med. Spec. Laura Lasinger, dermatolog
dermatološka ordinacija „Kuća Zdravlja“ Subotica